Vanessas juridikhörna – Finns det något som heter ’timanställning’?
Ett mycket vanligt fel som många arbetsgivare gör är att göra skillnad mellan ’vanliga tillsvidareanställda’ och ’timanställda’. Ni vet de där gänget som bara kommer in och arbetar ibland – då och då?
Vad innebär det att någon är ’timanställd’?
Vi går igenom det nedan.
Anställningsformer följer av LAS och/eller kollektivavtal
De anställningsformer som finns följer alltså av lag och/eller kollektivavtal. Enligt LAS (4–6§§) så är de anställningsformer som finns följande: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning i form av särskild visstidsanställning, vikariat, säsongsanställning och provanställning.
Notera att det genom kollektiv/hängavtal kan gälla andra regler gällande anställningsformer – men det gäller generellt de tidsbegränsade anställningsformerna som antingen gäller i tillägg till reglerna i LAS – eller helt ersätter reglerna i LAS. Var noga med att kontrollera vad som gäller enligt ert kollektiv/hängavtal.
Jag kommer härefter endast utgå ifrån de lagstiftade bestämmelserna.
Som gällande så mycket annat inom arbetsrätten så är det arbetsgivaren som har bevisbördan för att en anställning är tidsbegränsad. Detta har förts in i lagtexten genom att 4 § i LAS anger att ’tillsvidareanställning gäller, om inte annat avtalats’. Det finns alltså en presumtion – ett antagande – om att en anställning gäller tillsvidare om det inte finns ett avtal som visar på annat.
Vad gäller då de ’timanställda’?
Som vi kan konstatera finns det ingen specifik anställningsform som heter ’timanställda’. Rent semantiskt innebär det att en person kommer in och arbetar timme för timme och blir ersatt med timlön.
Detta innebär alltså att om det finns en rad människor som arbetar hos er där det inte finns något anställningsavtal som anger att anställningen gäller ett vikariat eller en särskild visstid – och ni hamnar i tvist med en anställd om anställningsformen – kommer arbetstagaren med hjälp av presumtionen i 4§ LAS kunna göra gällande en tillsvidareanställning.
Vill ni inte riskera detta bör ni se över hur det ser ut hos er och antingen skriva särskild visstids-avtal med dessa personer, eller skriva ett ramavtal innebärandes att varje enskilt arbetstillfälle utgör en egen särskild visstid.
Behöver ni hjälp med detta så är ni varmt välkomna att kontakta mig!