Vanessas juridikhörna – råd & aktuella juridiska insikter
Ni är välkomna att dra fördel av vår jurist Vanessa von Zweigbergk på von Z Juridik, och hennes kompetens. Tacting samarbetar med von Z Juridik och kan därigenom sprida juridisk kunskap såväl som erbjuda våra kunder kvalificerade juridiska utbildningar inom arbetsrätt och avtalsrätt som juridiskt stöd i enskilda ärenden.
Det är nog ingen som missat att det skett en förändring i uthyrningslagen (lag (2012:854) om uthyrning av arbetstagare) som trädde i kraft den 1 oktober 2024.
Förändringen skedde faktiskt redan den 1 oktober 2022, och syftar till att ge bemanningsanställda en större anställningstrygghet.
I korthet innebär förändringen att den som hyrts in genom ett bemanningsföretag i mer än 24 månader, ska erbjudas en tillsvidareanställning hos kundbolaget. Om kundbolaget inte vill tillsvidareanställa personen ska den kompenseras med två månadslöner.
Eftersom vi nu kommit till och passerat brytgränsen för 24 månader – 1 oktober 2024 – så är det först nu vi kan se hur regeln kommer att fungera i praktiken. Regeln är en del av överenskommelsen om ett nytt huvudavtal som Svenskt Näringsliv, LO och PTK träffat.
Vem omfattas av lagen?
För att omfattas av denna bestämmelse ska man alltså vara anställd av ett bemanningsföretag och uthyrd till ett kundbolag. Syftet med anställningen hos bemanningsföretaget ska vara just bemanning på annat bolag – dvs. att man hyrs ut från sin arbetsgivare, till en kund och arbetar hos kunden under kundens ledning och kontroll.
Kundföretagets ledning och kontroll avgörande
Lagen omfattar alltså som huvudregel inte de som arbetar som konsulter, eftersom konsulter oftast arbetar för specifika projekt eller uppdrag och som huvudregel avgör själv på vilket sätt uppraget/projektet ska utföras.
Förenklat kan man göra distinktionen mellan ett konsultbolag och ett bemanningsbolag som så att konsultbolaget säljer ett resultat, och bemanningsföretaget säljer timmar. Generellt kan sägas att ett konsultbolag tar sig an uppdrag inom ett visst kompetensområde (ex.vis. teknik, IT, juridik, ekonomi m.m.) och har därigenom åtagit sig att leverera en viss typ av tjänst med ett specificerat resultat.
Bemanningsföretag tillhandahåller personal till företag inom ett mer omfattande arbetsområde, med syfte att ställa personal till kundföretagens förfogande och under kundföretagets arbetsledning.
Det som slutligen är avgörande är affärsavtalet och hur det är utformat – hur det ska utföras och vem som har ansvaret för leverans och resultat.
Observera att det därmed inte sagt att man kategoriskt kan säga att ingen konsult omfattas av lagen – graden av självständighet över uppdraget/omfattningen av kundföretagets ledning och kontroll – måste utrönas i varje enskilt fall.
Förutsatt att kundbolaget självständigt – utan inblandning från bemanningsföretaget – leder och fördelar den uthyrdes arbete, och denne har varit placerad vid ett och samma kundföretag och på en och samma arbetsplats under sammanlagt mer än 24 månader (under en period om 36 månader) uppkommer skyldigheter enligt uthyrningslagen, för kundföretaget.
Erbjudande om tillsvidareanställning ska erbjudas den inhyrde senast en månad efter att det gått 24 månader. Observera att det inte är någon skyldighet för kundbolaget att erbjuda någon specifik tjänst – eller ens en tjänst som liknar den den inhyrde haft under bemanningsuppdraget. Det är vidare upp till kundbolaget att lönesätta tjänsten helt efter eget bevåg.
Alternativet till anställning är alltså en kompensation med två månadslöner. Månadslönens storlek i sammanhanget är den lön den inhyrde haft hos bemanningsföretaget.
Om kundbolaget erbjuder den inhyrde arbetstagaren tillsvidareanställning, till vilket den inhyrde tackar nej kan bemanningsuppdraget fortsätta som vanligt. Bemanningsuppdraget kan också fortsätta som vanligt om kundbolaget i stället för ett anställningserbjudande väljer att betala ut ersättning till den inhyrde.
Hur ska man veta om man omfattas av lagen?
Det är de faktiska omständigheterna och hur affärsavtalet mellan kund- och bemannings/konsultföretaget tillämpas i praktiken som är avgörande.
Man kan sammanfatta det med att de omständigheter som kommer vara avgörande för om uthyrningslagen ska vara tillämplig på situationen hänför till vem som har:
Kontroll och rätt att leda och fördela arbetet: arbetsledningen ska ligga hos kundföretaget för att det ska anses föreligga en uthyrningssituation. Omständigheter som talar för detta är ex.vis att den inhyrde tillhör ett team, en avdelning eller enhet hos kundföretaget och lyder under en chef eller teamledare på samma sätt som anställda hos kundföretaget.
Prestationsansvar: Vem ansvarar för konsulten/den inhyrdes prestation? Vem kan framföra anspråk med anledning av brister? Om det är kundföretaget som har det slutliga ansvaret för prestationen och resultatet så indikerar det att det rör sig om en bemanningssituation. Om detta ansvar däremot inte ligger hos kundföretaget, talar mycket för att det handlar om ett konsultuppdrag som inte omfattas av uthyrningslagen.
Arbetsutrustning, lokal och rapportering: Om konsulten/den inhyrde utför arbete med kundbolagets arbetsutrustning utifrån dess lokaler, talar det för att det är fråga om en uthyrning. Detsamma kan sägas om tidrapportering sker till kundbolaget.
Vi kan inte säga hur dessa faktorer står sig mot varandra och vilken som är mest avgörande – det kommer vi få reda på först när domstolarna får konkreta situationer att ta ställning till. Givet är i alla fall att det kommer uppstå situationer där denna fråga kommer ställas på sin spets.
Har ni frågor gällande detta eller någon annan juridisk fundering? Välkommen att kontakta oss!