Vanessas juridikhörna – Så lyckas du med medarbetarsamtalet
Medarbetarsamtalet – i generell mening
Att upprätthålla en löpande dialog och kommunikation med sina anställda är en av de viktigaste ingredienserna för att uppnå en god och förtroendefylld relation med sin personal.
Oavsett vilken del an anställningsförhållandet man pratar om – är dialogen en återkommande faktor och förutsättning. Vi har sammanfattat ett antal områden dit man kan räkna dialogen – medarbetarsamtalet – som ett av de främsta och viktigaste verktygen.
Generella drivkrafter till att hålla medarbetarsamtal
Motivation
Att bli sedd av sin arbetsgivare – att bli lyssnad till. Det kan måhända låta självklart – men det är lätt att glömma detta grundläggande mänskliga behov.
Vi människor är alla olika och drivs av olika saker – men att bli sedd och hörd tillhör nog ett av de mest universella behoven som kan återfinnas hos alla människor.
Förtroende
Om man lyckas få till en bra dialog med sin personal, där man tillåter att personalen får verbalisera sig inom både högt och lågt, argumentera för sina förmåner, komma med förbättringsförslag, uttrycka ris och ros – möjliggör man också för att tidigt få information om potentiella problemområden. Att lyckas etablera ett förtroendegivande samarbete i dialogen är en förutsättning för att få lojala och välmående arbetstagare, och att kunna skapa en arbetsplats som motiverar just den enskilde arbetstagaren.

Särskilda drivkrafter att hålla medarbetarsamtal
Avstämning och status
Det som man brukar tänka på när man nämner ’medarbetarsamtal’ är väl en avstämning kring en viss period eller ett visst arbetsresultat/projekt etc. Man gör en återblick över föregående period, utvärderar arbetsuppgifter och ansvar, och så kanske man diskuterar framtida förväntningar.
Detta är såklart ett mycket viktigt redskap i arbetsgivarens praktiska ledande och fördelande av arbetet – men återkopplar mycket till det vi ovan nämnt gällande motivation – här bör arbetstagaren också få tillfälle att utvärdera arbetsledning, stöd, möjligheter att prioritera och organisera sitt arbete m.m. Medarbetarsamtalet bör utgöra en möjlighet för både arbetstagare och arbetsgivare att ge varandra en statusuppdatering – så att motparten får möjlighet att bli ännu bättre!
Arbetsmiljö
Arbetsmarknadens utformning och sättet på vilket man inom tjänstesektorn utför sitt jobb – framför allt varifrån – genomgick ett stort skifte i samband med pandemin. När vi tvingades hålla avstånd och många arbetsgivare nödgades tillåta arbete hemifrån i stor omfattning, var det många som insåg att distansarbete fungerar.
Man kanske sade upp sina kontor – eller i vart fall minskade antalet kontorsplatser – och skapade hybridlösningar där man även efter pandemin tillåter en viss del distansarbete.
Distansarbete skapar en del ’nya’ arbetsmiljömässiga utmaningar – eftersom man som arbetsgivare inte har samma möjligheter till kontroll över arbetsmiljön när arbetstagaren är på distans.
Att då ha löpande och återkommande avstämningar med sin personal – och förhoppningsvis lyckas skapa ett förtroende som innebär att den anställde kan lyfta sina utmaningar och efterfråga eventuellt stöd – är A och O för att kunna hantera sitt lagstadgade arbetsmiljöansvar. Detta då det ofta blir en ännu större utmaning för cheferna att kunna hantera den organisatoriska och sociala arbetsmiljön vid distansarbete.
Misskötsel
Det är många arbetsgivare som fallit dit på att ha ’sovit i timmen’ när det gäller sin hantering av misskötsel. Att säga upp en anställd pga. personliga skäl kräver att arbetsgivaren kan bevisa att man har ’sakliga skäl’ för uppsägningen. En del av detta är att kunna visa att man medvetandegjort den anställde om var misskötseln består och vad som kan hända om man inte förändrar sitt beteende. Att ta upp misskötsamhet på ett rakt och öppet sätt är ofta det bästa sättet att närma sig ett oönskat beteende hos sin anställde.
Alla dessa samtal är ju olika versioner av samma sak – medarbetarsamtalet.
Om det så är för att stämma av läget, förhandla lön eller lyfta ett oönskat beteende, så mynnar syftet ut i samma sak – kommunikation och dialog med avsikt att föra anställningsförhållandet vidare.